Tulipa taas masentava viesti kasvattajalle. Lemmikkitasoista pentua etsinyt henkilö oli Keltaisen Pörssin kautta löytänyt “kasvattajan”, joka oli myynyt hänelle “ihan oikean vanhanajan siamilaisen/TICA Thain”. Ilman papereita tietysti, virolaisista tuontivanhemmista. Halpa oli ollut, vain muutaman sata euroa. Nyt ostaja kyseli, onko oikea rotukissa hänellä.
No ei ole ei.

Paperitonta kissanpentujen teettämistä tai tehtailua ei pitäisi koskaan tukea, ei pienemmillä, eikä isommilla summilla. Paperittomat pennut ovat varmasti eettisesti kasvatettuja pentuja halvempia, mutta lasku voi olla suuri myöhemmin. Harvoinpa rahaa on käytetty terveystesteihin tai pentujen myyjällä harvoin on edes suurempaa käsitystä kauppaamiensa pentujen suvusta ja niiden terveydestä. Sukusiitos on hyvin yleistä näissä tapauksissa.
Kun asianmukaisesti hoidettu, rokotettu, rekisteröity, mikrosirutettu ja usein varhaissteriloitukin pentu maksaa 500-1500 euroa rodusta ym. riippuen, maksavat paperittomat kissat yleensä 200-600 euroa. Isoja rahoja kun et yhtään tiedä mistä maksat. Jokaisesta myymästäni pennusta olen jo maksanut eläinlääkäri- ja rekisteröintikuluja vähintään 300 euroa. Kun tuohon lisätään mahdolliset ylimääräiset lääkärireissut, korkeatasoinen ravinto ja esimerkiksi uusien linjojen tuomisen hinta (tuhansia euroja per kissa), voi nähdä mihin pennun hinta kuluu.

Kun on tuonnut torilta Virosta ostetut kissat Suomeen ja teettelee niillä isä-tytär -tyyppisiä yhdistelmiä, kulut ovat pieniä ja rahat menevät omaan taskuun. Lopullisen laskun maksaa kissa ja sen uusi omistaja.

Jos siis ajattelet, että koska haluat “vain” lemmikkipennun, voit säästää ja ostaa paperittoman, ajattele uudelleen. Älä tue epäeettistä toimintaa, jonka hintana on kissojen terveys. Ota mielummin kissa esim. eläinsuojeluyhdistykseltä, tai tiedustele kasvattajilta esimerkiksi nuoria aikuisia, uutta kotia etsiviä kissoja.

Jälkikirjoitus 9.1. 2011
Sain vastikään uuden viestin ko. henkilöltä. Yllättävää kyllä, hän oli selvästi sisäistänyt vastaukseni, eikä varmasti enää koskaan hanki paperitonta pentua. On aina erityisen hienoa, kun ihmiset ottavat selvää ja oppivat virheistään. Niin itsekin toivon aina kasvattajana (ja ihmisenä) pystyväni tekemään.