Ennaltaehkäisy on kissaloissa ja kissaperheissä oleellista. Monella pienellä toimella voi edesauttaa kissojen terveenä pysymistä.

1. Riittävä määrä hiekkalaatikoita ja hiekkalaatikoiden desinfiointi ja hiekkojen vaihto kerran viikossa

Hiekkalaatikoita täytyy olla kissalassa mielellään vähintään yksi kissaa kohden. Mitä vähemmän laatikoita on, sitä useammin ne tulisi vaihtaa kokonaan. Mitään antibiootteja sisältäviä pesuaineita ei tarvita, mutta kunnon luraus kloritea ja liotus tekee hyvää laatikoille. Hajuhaittoihin auttaa etikka. Hiekkalaatikoiden siisteys ylläpitää terveyttä, sillä kauan seisovat hiekkalaatikot ovat kasvualustoja erilaisille taudinaiheuttajille.

2. Hammaspesu kerran – pari viikossa

Tällä rutiinilla ehkäiset potentiaalista terveyskatastrofia – suun ongelmat ovat sisäkissoilla yleisiä, eikä koskaan voi tietää, onko juuri sinun kissasi altis ientulehduksille ja muille vaivoille. Säännöllinen hampaiden puhdistus ehkäisee hammas- ja ienongelmia ja terve suu taas edesauttaa terveyttä muutenkin. Suuntuhlehdukset voivat ajan myötä vaikuttaa sisäelimiin ja olla taustatekijänä monenlaisissa ikävissä sairauksissa.

3. Pureksittavaa kanankaulojen ja muiden kovien herkkujen muodossa

Kuten hampaidenpesulla, myös kanankauloilla, siansaparoilla ym. eläinkaupoista saatavilla kuivatuilla, kovilla herkuilla voi auttaa kissojen hampaita pysymään kunnossa.

4. Kaura, vehnä tai ohra kasvamaan kuukausittain

Kissanruohona myydään edelleen kissoille haitallisia kaisloja, joita ei pidä erehtyä ostamaan. Sen sijaan kerran kuussa kannattaa kasvattaa vehnänorasta, kauraa tai ohraa kissojen pureksittavaksi. Niiden avulla kissojen ruoansulatus pysyy paremmassa kunnossa ja karvat poistuvat elimistöstä.

5. Harjaa kissa kerran viikossa

Harjaaminen ja tiheällä kammalla kampaaminen kerran viikossa tekee jokaiselle lyhytkarvakissallekin hyvää. Harjaaminen parantaa verenkiertoa ja saat karvoja pois kissasta – joten ne eivät ajaudu yhtä suurissa määrissä kissan ruoansulatukseen tai sinun sohvaasi.